» » İyi Bir Primavera Proje Çizelgesinin Özellikleri Neler Olmalıdır?

İyi Bir Primavera Proje Çizelgesinin Özellikleri Neler Olmalıdır?

Standart uygulamalarda bir çizelge temel olarak şu özellikleri içermelidir;

  1. Açıkça tanımlanmış aktiviteler: Aktivitelerin tanımlanması süreci biraz zahmetlidir, burada işverenin istekleri, aktivitelerin ilerlemelerinin takip edilebilir olup olmaması, bir kaynağa sahip olup olmadığı, sürekli kendini tekrar eden özelliklerinin olup olmaması değerlendirilir. Construction projelerinde genellikle BoQ (Bill of Quantity) üzerinden planlama yapılabilir. Bu her zaman geçerli değildir. Kimi durumlarda Alan bazlı, Sistem bazlı planlama mümkün olabilmektedir.
  2. Gerçekçi veriye dayalı, Aktivite Süreleri: Aktivite sürelerini belirleme işi de en az tanımlanması kadar karmaşıktır. Bu süreler belirlenirken mümkün olduğu kadar eldeki verilerin kullanması, istatistiksel ve parametrik tahminleme yöntemleri kulanılmaya çalışılmalıdır. Mümkün olmadığı durumlarda ise uzmanların görüşü dikkate alınmalıdır. 
  3. Mantık (Logic) : Mantık kısmı, aktivitelerin birbiriyle olan ilişkilerinin, hangi aktiviteden sonra hangi aktivitelerin geleceği, aktivitelerin birbirlerini etkileme durumlarını içerir ve bir projedeki en zahmetli ve en dikkat edilmesi gereken konudur. Mantığın yanlış kurgulanması, projedeki kritik aktivitelerin görülememesine neden olabilir ve bu durum proje sürenizin uzaması anlamına gelebilir.

Primavera ile bütün bu özellikler belirlenebilmektedir. Ancak bunlar yapılırken aşağıdakilere dikkat etmenizde fayda vardır. Bunlar kesin kurallar değildir, ancak standart uygulamalarda sizden istenebilecek koşullardır.

  • Negatif (-) lag (boşluk zamanı) izin verilmemelidir. Ör: Bir aktivitenin bitiminden 3 gün önce başka bir aktivitenin başlatılması gibi bir mantık iyi bir uygulama olarak değerlendirilmez.
  • Finish-to-Start ilişkisinin lag ile kullanılmaması, bu süre için bir aktivite tanımlanmalıdır.  Not: Bu kuralı görmezden gelebileceğiniz pek çok durum olacaktır. Böyle bir durumda ise Uzun lag süreleri kullanmaktan kaçınınız. Ör: >30 gün. Bunun için bir kural belirleyin, kuralı test edin ve bu kurala uyun.
  • Bir projenin bir başlangıç ve bitişi olmalıdır. Birden çok bitiş olmaz.
  • Her aktivitenin Proje başlangıç ve bitiş milestone'larından farklı bir öncül (Predecessor) ve artçıl (Successor) aktivitesi olmalıdır. "Open-end" sonu açık aktivite kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Tarihlerin askıya alınması (Suspension) söz konusu olmamalıdır. Bunun yerine aktivite eklenmesi tercih edilmelidir. Bu kural da opsiyoneldir.
  • Bir onaylanan bir baseline çizelgede, Original Duration (Orjinal Süre) kesinlikle değiştirilmemelidir. Aksi halde proje performansı ve aktivite performansları ölçülemez.
  • Çizelge güncellemesi yapılırken, "out of sequence" belirlediğiniz sıra dışında ilerleyen aktiviteler düzeltilmeli ve mevcut durumu göstermelidir.
  • Bir aktivitenin Start-to-Start ilişkisi varsa,  bir Finish-to-Finish veya Finish-to-Start ilişkisi ile kapatılmalıdır.
  • Aktiviteler için Activity ID'ler, kodlar belirlenmelidir. Bu işlem filtreleme, raporlama, hızlı değişiklik yapma, güncelleme  vb. işlemlerde işinize çok yarayacaktır.

aklıma geldikçe diğer uygulamaları da eklemeyi unutmayacağım.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaynak: http://www.ozgurpedia.com/exoz/index.php/72-iyi-bir-primavera-plani-ozellikleri

4
proje primavera çizelge
Yazan: ggecici
8078 kez okundu 05.01.16 tarihinde yayınlandı
Bilgilendirme! Cevap ve yorum yazabilmeniz için sitemizde üye kaydınızın olması gerekmektedir.